Anmelden
Bob Ross painting

4 November 2020 - von Frida van Veenendaal

De Happy Paintings van Bob Ross

Look around. Look at what we have. Beauty is everywhere, you only have to look to see it. – Bob Ross Of je hem nou in zijn tijd op tv hebt gezien of zijn rustgevende stem herkend, iedereen weet wie Bob Ross is. We konden jarenlang genieten van deze iconische man in de jaren 80 en 90. Tegenwoordig maken zijn schildervideo’s een enorme comeback bij ook het jongere publiek. Maar wie was Bob Ross nou eigenlijk?

Look around. Look at what we have. Beauty is everywhere, you only have to look to see it. – Bob Ross

Bob Norman Ross is geboren in Daytona Beach, Florida op 29 oktober in 1942. Hij heeft nooit zijn school afgemaakt en melde zich aan bij de U.S. Air Force. Tijdens zijn uitwisseling in Alaska ontdekte hij schilderen door een buitenservice hobby club. Bob was gelijk verkocht en wilde er snel meer over leren. Na zijn tijd in de luchtmacht ging hij terug naar school om meer over kunst te leren, waar hij zijn later iconische techniek wet on wet leerden.

In 1983 kreeg hij zijn eigen programma op de zender PBS om andere zijn technieken te leren. Met meer dan 400 afleveringen bracht Bob Ross creativiteit in elk huishouden. Hij geloofde er namelijk dat iedereen kon schilderen.

Op 4 juli 1995 namen we afscheid van Bob Ross. Hij overleed aan lymfeklierkanker op 52-jarige leeftijd.

In zijn tv workshops maakte hij zoals eerder genoemd de wet on wet techniek. Dit kwam doordat hij olieverf gebruikte, wat het mogelijk maakt om binnen 30 minuten een canvas vol te schilderen. Met een simpele studio, blauw overhemd en zijn bekende kapsel een huishoud naam te worden. Wat hem zo bijzonder maakte is zijn stem. Ross was altijd kalm en stelde zijn publiek gerust. Zelf maakte hij natuurlijk ook wel eens een fout en dat was okay. Dan maakte hij er een extra boom of een vogel van.

Bob Ross painting

We don’t make mistakes, just happy little accidents. – Bob Ross

De legende van Bob Ross

Ook nog na zijn overlijden weet Bob Ross miljoenen aan te spreken. Dankzij de huidige online platformen kunnen nieuwe generaties ook genieten van de happy painter. Het YouTube kanaal van Bob Ross heeft al meer dan 4 miljoen abonnees waar je alle afleveringen van The Joy Of Painting kunt bekijken.

Nederland was een van de eerste landen die tegelijk met de Verenigde Staten het programma The Joy Of Painting en nu heeft Nederland weer een primeur. Bob Ross zal namelijk zijn eerste solotentoonstelling krijgen in het Museum Voor Modern Realisme in Gorssel. Vanaf dit najaar is het mogelijk om een aantal van zijn beroemde landschappen en brieven van fans te bewonderen in het MORE museum.

Online bob ross